Dle Malovata, s-a terminat încă un an competițional pentru Academia noastră. Cum a fost acest an pentru Dvs în calitate de Director sportiv?
– În primul rând vreau să menționez un aspect important: acest an competițional este primul an în care Academia noastră a participat cu toată garnitura – și anume 8 echipe – în Campionatul RM Copii și Juniori, Divizia Națională. Ne bucură acest fapt, întrucât dezvoltarea este un principiu de bază în activitatea noastră! Și cu siguranță nu ne oprim aici.
Ne bucură faptul că, prin selecție continuă, reușim să descoperim copii talentați care își doresc să studieze arta fotbalului. În acest an, fiecare categorie de vârstă a reușit să ofere teren de dezvoltare atât fiecărui copil în parte, cât și echipei la general. Menționez că copiii noștri sunt conștienți de mai multe lucruri: de faptul că antrenamentul necesită un efort și o concentrare maximale, că trebuie să vină cu inițiative, că trebuie să primească corect critica constructivă venită din partea antrenorilor, dar și că adversarul cel mai mare și important este însuși jucătorul. Toată lumea este zilnic orientată spre performanță și dezvoltare!
În creștere permanentă este și nivelul și calitățile profesioniste ale stafului de antrenori. Avem o echipă puternică și unită de pedagogi și antrenori. Menționez că în primul rând aceștia sunt pedagogi și apoi – antrenori! Obiectivul principal al unui pedagog este educarea unui tânăr jucător în normele, standardele unei societăți moderne, care să poarte un respect față de adulți, care să aibă un nivel de cultură, priorități corecte și doar după ce avem o personalitate integră în acest sens, putem vorbi și despre fotbal. Când vorbim despre antrenorul Academiei ne referim la un specialist care percepe fotbalul corect și este capabil să transmită această informație copilului.
Per total, am avut un an competițional reușit. Acum urmează o analiză detaliată pentru ca să tragem concluzii și să fim pregătiți de un an și mai de succes!
– Vă rugăm să evaluați prestația fiecărei echipe participante în Campionatul RM, ediția 2022-23.
– U11 (2012 a.n.), primul an în Campionatul RM. Per general, modelul de joc a corespuns așteptărilor și nivelului caracteristic acestei vârste. Ne bucură că atât antrenorul Anatol Cheptine, cât și copiii au fost axați pe dezvoltare și nu pe un rezultat sau scor la moment. Ne dorim mult ca acest aspect să ne caracterizeze. Am avut parte de control de minge sub presiunea adversarului, mișcare spre poarta adversă și crearea de situații complicate pentru echipa adversarului. S-a urmărit un tempou ridicat pe parcursul meciurilor. Ne propunem să dezvoltăm o stabilitate în toate fazele jocului.
– U12 (2011 a.n.), în al doilea an de participare în Campionatul RM echipa a demonstrat un nivel bun de joc. Apreciez pozitiv îmbunătățirea controlului mingii, s-au redus semnificativ pierderile de minge în construcția atacului și s-a observat o bună reacție a întregii echipe în faza de trecere de minge în posesia adversarului. Numărul interceptărilor mingii a crescut, fapt care a permis efectuarea multor atacuri rapide. Trebuie menționate responsabilitatea și perceperea jocului în diferite faze la un nivel destul de înalt pentru această vârstă la fiecare jucător în parte. Fiecare meci a fost jucat cu inițiativă. Important este să continuăm această dinamică de dezvoltare în fiecare antrenament și joc.
– U13 (2010 a.n.), a fost primul an pentru această vârstă în formatul 11*11, respectiv spații în teren mult mai mari, fapt ce a creat incomodități și o perioadă de adaptare pentru copii. Dar este foarte importantă această trecere de la formatul 8*8 la formatul 11*11, la fel ca formarea principiilor de bază pentru acest format de joc. Jucătorii au fost folosiți în diferite poziții în terenul de joc, lucru care a permis o dezvoltare multilaterală pentru fiecare din ei. Ca obiectiv pentru majoritatea copiilor din această echipă eu aș stabili găsirea unui echilibru între acțiunile individuale și cele de echipă, la fel și adaptarea echipei în întregime la conceptul de joc al Academiei.
– U14 (2009 a.n.), echipa a demonstrat un joc bine construit cu un tempou înalt, cu o percepere destul de bună a jocului în întregime. În majoritatea cazurilor echipa a reușit pătrunderea cu posesie a mingii pe jumătatea adversarului, multe interceptări ale mingii, atât individuale, cât și în grup. Echipa creează suficiente ocazii la poarta adversarului, dar nu este destulă concentrare pentru a transforma ocazia în gol. Jucătorii au progresat mult în perceperea jocului, dar rămâne necesar de controlat mult mai mult emoțiile în timpul jocului, lucru ce va duce la un control mai sigur a mingii și va reduce numărul de pierdere a acesteia în situații simple. Ca obiectiv ne propunem să îmbunătățim realizarea fazelor de gol create la poarta adversarului, menținerea unui tempou înalt de joc pe toată durata meciului și îmbunătățirea interacțiunilor între jucători.
– U15 (2008 a.n.), în acest an antrenorul a încercat jucătorii în diferite poziții pe terenul de joc, fapt ce a permis fiecărui jucător să-și perfecționeze mai multe calități de joc. Echipa a avut nevoie de timp pentru a stabili modelul de joc necesar. În a doua parte a Campionatului am reușit parțial să atingem cerințele noastre în construirea jocului atât la nivel de echipă, cât și individual. S-a efectuat o muncă enormă cu jucătorii în analiza secvențelor video a jocurilor, experiență care a permis să îmbunătățim semnificativ acțiunile jucătorilor în teren, nivelul de responsabilitate individuală și nivelul interacțiunilor între coechipieri.
Această echipă demonstrează o dinamică bună de dezvoltare. Ne așteptăm la o creștere de efort atât la antrenamente, cât și în jocuri, dar și la nivel de creștere a responsabilității și perceperii cerințelor din partea stafului de antrenori.
– U16 (2007 a.n.), un început de Campionat complicat cu participarea jucătorilor care au avut mai puțin timp de joc în precedentele campionate. Treptat, au apărut lideri noi în teren, a crescut perceperea individuală a jocului. Din motiv de lipsă de experiență, multe jocuri au fost petrecute cu un nivel destul de înalt la început de joc și cu decădere bruscă pe parcurs, din motivul greșelilor individuale și a insuficienței de concentrare în rândul jucătorilor. Importante de menționat sunt lucrul și efortul atât ale antrenorului, cât și ale jucătorilor care, treptat, mai mult în a doua jumătate a Campionatului, s-au transformat într-o creștere de nivel de joc și, respectiv, și a rezultatului. Echipa a arătat, în unele jocuri cu liderii tabelului, că este capabilă să demonstreze un joc de o dinamică destul de înaltă, dar, cu părere de rău, rămâne mult de muncit asupra unui joc stabil.
– U17 (2007 a.n.), această echipă a fost completată practic totalmente din jucători cu vârsta de 15 ani. Faptul că a concurat cu echipele formate din jucători cu un an mai în vârstă, i-a permis echipei noastre să aibă în fiecare meci o rezistență maximă din partea adversarului, respectiv fiecare jucător a fost impus să depună efort și concentrare maximă pe perioada meciurilor. A fost un Campionat complicat, dar și în această situație băieții au dat dovadă de dorința calității, lucru care, în final, s-a realizat în ocuparea Primului loc! Ca prioritate pentru echipa noastră a fost controlul sigur al mingii cu mișcarea spre poarta adversarului și aprecierea balanței corecte în diferite faze ale jocului. Echipa U17 este la etapa 4 de pregătire, respectiv ne dorim de la jucători o percepere corectă a jocului, plus la toate apare obiectivul, printr-un model stabilit de joc și calitativ executat, de a învinge meciurile. Următoarea fază a dezvoltării jucătorilor va depinde mult de disciplina și responsabilitatea acestora în teren atât la antrenamente, cât și în meciuri.
– U19 (2006 a.n.), în premieră această echipă a jucat Campionatul în categoria de vârstă până la 19 ani. Jucătorii noștri, practic toți cu vârsta de 16 ani, au avut parte de o experiență de joc contra adversarilor mult mai în vârstă și cu practică de joc la nivel de Seniori. Acest loc 3 și medaliile de bronz le apreciem foarte înalt. Acest nivel de rezistență din partea adversarului a dat un imbold puternic în dezvoltarea jucătorilor noștri. Jucătorii au înțeles mult mai bine miza greșelilor în teren. Ne-am acomodat cu vitezele în timpul jocului, am reușit să majorăm esențial numărul duelurilor și momentelor cheie ale meciurilor învinse de jucătorii noștri, în final am primit și rezultate frumoase. Pe final de Campionat a crescut mult nivelul de responsabilitate a echipei, ceea ce nu ne caracteriza în Campionatul precedent, învins ușor și detașat de toți adversarii. Următorii pași sunt, evident, dezvoltarea continuă a fiecărui jucător și deprinderea faptului de a învinge atât meciuri, cât și turnee!
– Majoritatea echipelor și discipolilor Academiei vor avea parte de o mini vacanță de vară, dar, în același timp, sunteți în așteptarea participării la turneul internațional “GOTHIA CUP” care va avea loc în or. Goteborg, Suedia, la mijlocul lunii Iulie. Moldova, în premieră, participă la acest turneu, numit mini Campionatul Lumii la vârsta respectivă. Ce înseamnă atât pentru Dvs, cât și pentru întreaga Academie acest turneu și care sunt așteptările?
– În primul rând, vreau să mulțumesc conducerea Academiei și partenerii noștri externi pentru posibilitatea de a participa la un asemenea turneu!
Înainte de a începe pregătirea către acest turneu internațional, jucătorii vor avea parte de o vacanță la mare în Bulgaria, unde ultimele 4 zile de odihnă deja vor face parte din etapa de pregătire. Evident că acest turneu este o provocare pentru Academia noastră, pentru structura școlii de fotbal care este în proces de dezvoltare continuă. În primul rând, obiectivul nostru este să comparăm nivelul nostru de joc cu nivelul de joc al unora dintre cele mai bune Academii din lume. La acest turneu vor participa echipe din Europa, Africa, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii. Ne așteaptă o experiență foarte bună.
La fel, ne dorim să avem o analiză și apreciere din exterior, a specialiștilor din domeniu, referitor la nivelul jucătorilor noștri. Ne propunem să jucăm în toate meciurile turneului un fotbal rapid cu inițiative și cu o intensitate înaltă. Ne dorim să fim percepuți ca o echipa care la nivel internațional este capabilă să demonstreze un mod de joc activ, cu inițiative și, desigur, o echipă care poate atinge rezultate înalte. Importantă este și dezvoltarea multilaterală a jucătorilor noștri care vor avea posibilitatea să facă cunoștință cu altă țară, altă cultură, dar și mulți jucători din întreaga lume.
În final, nu renunțăm la ideea că jucătorii noștri vor atrage atenția specialiștilor și vor fi notați ca jucători interesanți și de perspectivă pentru un fotbal de nivel înalt.
La sfârșit de luna iulie se va începe pregătirea echipelor din cadrul Academiei către următorul Campionat RM, ediția 2023-24. Cum vedeți Dvs echipele noastre în ciclul competițional următor?
– În primul rând noi ne dorim să îmbunătățim nivelul jocului copiilor și echipelor, prin modelul de joc stabilit în Academie. Filozofia noastră în dezvoltarea jucătorilor este acceptarea posibilelor greșeli ale copiilor, un proces firesc într-un proces educațional. Noi nu schimbăm sau pregătim modelul de joc în dependență de adversar, el rămâne stabil și constant. Important este ca copiii să se acomodeze și să perfecționeze nivelul de joc sub presiunea adversarului, să reușească controlul sigur și activ al mingii și, desigur, să-și dezvolte gradul de percepere a jocului și situațiilor create pe parcursul acestora.
Ne dorim să creștem copii pregătiți și dornici de a învăța fotbalul, să-și păstreze pasiunea de joc, să se dezvolte multilateral și să fie pregătiți să depășească orice obstacole în viața lor!
Cu certitudine, tot colectivul nostru, care este unul foarte unit și profesionist, va depune zilnic un efort maximal pentru a îmbunătăți rezultatele și pentru a ajuta copiii să-și atingă visul – să joace fotbal!