Domnule Malovata, la începutul conversației noastre, vreau să vă rog să povestiți puțin despre Dvs., dar și despre experiența Dvs. de a lucra în fotbalul pentru copii și juniori.

 

Bună ziua. Am început să joc fotbal la vârsta de 6 ani în F.C. Zimbru, dar din păcate, a trebuit să părăsesc fotbalul în calitate de jucător la vârsta de 21 de ani, din cauza traumelor.

A fost imposibil să șterg total fotbalul din viața mea, de aceea am ales profesia de antrenor, drept modalitate de a reveni cumva în lumea fotbalului. Așa că am început să studiez detaliat acest domeniu și tot ce este legat de el, pentru a-i antrena pe copii, pentru a le transmite cunoștințele care îi vor ajuta în viitor să obțină o profesie minunată – cea a unui jucător de fotbal. Am acordat întotdeauna prioritate faptului că un copil trebuie să se dezvolte ca o personalitate, chiar dacă nu va mai juca fotbal. Un copil nu datorează nimănui nimic – acesta trebuie să fie fericit.

Am absolvit Universitatea de Educație Fizică din Chișinău, apoi am făcut și masteratul. Am studiat limba engleză, deoarece fotbalul este un sport internațional, dar și din cauza că majoritatea cărților și articolelor de unde se poate de obținut informații sunt scrise în această limbă.

Am studiat până am obținut licența UEFA PRO, dar chiar și așa mi-am dat seama că cunoștințele pe care le-am primit nu sunt suficiente pentru a preda copiilor și tinerilor fotbalul de nivel înalt. Sunt de părere că învățarea și perfecționarea sunt procese permanente, care nu se termină niciodată.

Am început să lucrez la FC Buiucani, apoi la FC Zimbru, ulterior m-am mutat la FC Rubin, apoi am revenit acasă la FC Sheriff, a urmat FC Veris, m-am întors din nou la FC Rubin, apoi am plecat la FC Avangard, unde am condus Academia de fotbal, după care am primit o propunere de a deveni parte a unui proiect unic pentru Moldova – Academia de Fotbal Radu Rebeja.

Am avut norocul să lucrez cu diverși specialiști străini, care, în general, mi-au oferit o nouă înțelegere și percepție a fotbalului ca sistem de antrenament pentru copii.

Pentru această experiență îi sunt foarte recunoscător lui Niyaz Akbarov, la acea vreme director al FC Rubin, unde am avut ocazia să sistematizez metodologia europeană și să încerc să o aplic local,maiales că la acel moment la FC Rubin lucrau specialiști din Spania, Austria, Germania.

Niyaz Akbarov a condus efectiv proiectul de sistematizare a programului pentru Academia de fotbal, care ulterior s-a reflectat cu efect maxim asupra dezvoltării în general a tuturor proceselor. Această experiență este unică pe teritoriul Rusiei și este implementată cu succes de FC Khimki, FC Ural, FC Avangard etc.

Programul dezvoltat de FC Rubin a fost folosit mai târziu și în FC Avangard și a trecut testul de calitate și eficiență. Directorul Academiei Avangard, Serghei Aleksandrov, a avut încredere în acest program și a ales această direcție și, datorită ei, dar și a muncii corecte de zi cu zi, Academia Avangard a devenit mai puternică, iar discipolii săi au fost solicitați din ce în ce mai mult pe piața fotbalului rus de către cele mai puternice cluburi din Premier League.

Vreau să îi mulțumesc în mod special lui Serghei Aleksandrov pentru încrederea pe care a acordat-o proiectului și pentru munca sa de neprețuit.

Evaluarea muncii oricărei academii se face pe baza pregătirii antrenorilor și jucătorilor. În perioada petrecută în Rusia, am reușit să educăm și să pregătim atât antrenori, cât și jucători pentru cele mai bune școli de fotbal, academii și echipe din Rusia.

Așadar, nu ați avut niciodată probleme cu angajarea. De ce ați fost de acord să vă implicați în proiectul Academia de Fotbal Radu Rebeja?

 

Da, aveți dreptate, însă cel mai important lucru pentru o persoană rămân a fi valorile după care aceasta se ghidează. “Acasă” este o valoare care are o mare importanță pentru mine și familia mea. Respectul din partea altor țări pentru noi, ca specialiști în fotbal, este construit pe baza educării și formării jucătorilor care vor juca la nivel internațional.

Jucătorii cu experiență de participare în campionate puternice, ridică nivelul jocului și al echipelor sale. Am lucrat mult asupra acestor aspecte, dar chiar și așa, acesta este un proces foarte dificil, mai ales când ești departe de casă.

În Moldova este dificil să-ți găsești un loc de muncă, mai ales care să îți permită să te dezvolți și nu doar să vii să lucrezi pentru un salariu. Și vreau să recunosc că, dacă domnul Rebeja nu m-ar fi invitat în Moldova și dacă nu m-ar fi interesat cu proiectul său de fotbal, este puțin probabil că m-aș fi întors înapoi în țară.

Academia de Fotbal Radu Rebeja întruchipează speranța fotbalului moldovenesc în formarea unui nou jucător competitiv la nivel european și internațional, aceasta fiind o provocare care trebuie asigurată în mod adecvat cu rezultatul muncii Academiei noastre de fotbal.

Această sarcină a fost stabilită de domnul Rebeja, iar realizarea ei nu poate lăsa pe nimeni din echipa noastră indiferent. Credem și suntem gata să muncim din greu, să cooperăm cu alte școli pentru a ridica fotbalul moldovenesc la un nou nivel, poate un nivel pe care țara noastră nu l-a atins încă. Dispunem de tot ce este necesar pentru a realiza aceste lucruri, iar pentru mine participarea în acest proiect este o onoare!!!

Academia recent a împlinit 2 ani de activitate, dar, din câte știm, lucrul a început cu mult înainte de deschidere. Cum s-a întâmplat asta?

 

Este la fel ca și în exemplul unui aisberg. Partea de sus este întotdeauna vizibilă, dar partea de jos, cea care nu se vede, este întotdeauna mai mare decât partea de sus. Cu atât mai mult, fără partea de jos nu va exista niciodată vârful aisbergului.

Inițial, a fost definită cu președintele Academiei, dnul Rebeja, o strategie de dezvoltare etapizată.

Aceasta a constat în:

– Căutarea și instruirea antrenorilor pentru copii și tineri;

– Selecția copiilor pe întreg teritoriul Republicii Moldova;

– Lucrul cu Liceul Sportiv (LIMPS), colaborarea în formarea claselor sportive;

– Divizarea Academiei în patru etape:

Etapa 1: 5-8 ani;

Etapa 2: 9-11 ani;

Etapa 3: 12-15 ani;

Etapa 4: 16-18 ani (Această etapă nu este încă în Academie);

– Sistematizarea problemelor de administrare ale Academiei de Fotbal Radu Rebeja;

– Suport media al proiectului.

Și multe altele care ar permite lansarea eficientă a proiectului la un nivel înalt!

Toate aceste pregătiri au început cu aproximativ un an înainte de deschiderea oficială a Academiei din vara 2019.

Acceptați toți copiii sau există totuși o selecție? Pe ce principii funcționează Academia? Ce calități ar trebui să aibă un copil pentru a fi acceptat în Academia de Fotbal Radu Rebeja?

 

Prioritatea în studierea la Academie este înțelegerea jocului, iar pentru aceasta selectăm copii cu anumite înclinații, cum ar fi:

– Gândirea jocului și viteza de luare a deciziilor (să vezi și să definești acele situații de joc pe care alții nu le văd);

– Coordonarea specifică (care ar permite stăpânirea tehnicii complexe de coordonare în fotbal);

– Rapiditatea;

– Calități individuale.

Este foarte important să separăm fotbalul de mase de fotbalul profesional.

Fotbalul de mase este necesar acelor copii cărora le place fotbalul, dar fără înclinații să-l joace la un nivel înalt.

Fotbalul profesional este un nivel complet diferit. Din păcate, acesta este probabil un nivel pe care nu toți copii îl vor putea atinge. Pe lângă iubirea pentru fotbal, mai sunt necesare alte aspecte legate de dezvoltare, anumite calități și, desigur, capacitatea de a învăța.

Prin urmare, Academia de Fotbal, începând de la o anumită vârstă, lucrează cu jucători selectați care au toate șansele să obțină în viitor profesia de fotbalist.

Vă rugăm să enumerați punctele din activitatea școlii care ar trebui să-i convingă pe părinți și pe copii să treacă pragul Academiei Dvs.?

 

O regulă importantă care funcționează în aproape orice domeniu de activitate este că dacă vrem să obținem ceva, în primul rând trebuie să creăm condițiile necesare, fără de care este a priori imposibil să obținem rezultatul dorit.

Același lucru este valabil pentru fotbal – pentru a educa un jucător, sunt necesare condiții care să-l ajute să se dezvolte:

  1. Infrastructură, terenuri de dimensiune completă. Este imposibil să antrenezi copiii în spații mici și apoi să le ceri acțiuni corecte într-un spațiu mare.
  2. Antrenori – pedagogi cu pregătire înaltă care transmit în mod clar informațiile copiilor.
  3. Alimentație sportivă deplină – datorită parteneriatului cu LIMPS, elevii Academiei beneficiază de această oportunitate.
  4. Condiții care permit desfășurarea orelor de două ori pe zi. Și nu neapărat ca acestea să se petreacă pe terenul de fotbal. Acestea pot fi lecții teoretice, antrenamente specifice în sala de gimnastică, bazin sau activități de echipă. Un astfel de program este posibil doar în condițiile Liceului Sportiv.
  5. Sală metodologică echipată pentru studii teoretice, atât pentru personalul de antrenori, cât și pentru copii; înregistrarea video a tuturor jocurilor și antrenamentelor cu analiza ulterioară a acțiunilor echipei, dar și individuală pentru fiecare jucător în parte.
  6. Metodologie europeană. Copilul nu se va confrunta cu faptul că va trebui să se recalifice, el va continua să se dezvolte, atunci când se va muta la o altă școală sau club european de fotbal.

Copiii de vârstă mai mare formează clasele sportive în cadrul LIMPS. Cum decurge ziua unui elev al Academiei? Prioritate o au studiile sau fotbalul? Ce este principal pentru Dvs., ca director sportiv al Academiei?

 

Programul zilnic constă în:

– Copiii vin la Academie la 07:45

– Are loc prima instruire (lecție teoretică, bazin, lecții individuale în funcție de programul Academiei)

– 09:40 – Mic dejun

– 10:00 – Începutul orelor în cadrul Liceului Sportiv

– 13:45 – Prânzul

– 15:40 – Lecție teoretică înainte de antrenament

– 16:00 – Antrenament

– 18:00 – Copiii sunt liberi și pot pleca acasă

Este necesar să menționăm un aspect important, la care am făcut anterior referire. Copiii care au trecut selecția la Academia de Fotbal Radu Rebeja, au deja înclinații față de jocul de fotbal la un nivel înalt și se antrenează în fiecare zi, uneori chiar de două ori pe zi. Ne străduim să nu prioritizăm ceva anume, întrucât studiile și procesul de antrenamente sunt corelate între ele și ambele reprezintă procese educaționale importante! Iar prioritatea Academiei este totuși sarcina de a ajuta copilul să devină o personalitate formată din toate punctele de vedere, care să se afirme și să se descurce în societate.

Dacă copilul are performanțe academice slabe, prin intermediul antrenorului este oferită asistența în recuperarea materialului educațional și corectarea situației!

Avem nevoie de un jucător deștept!

Care sunt avantajele unei astfel de organizări a Academiei, unde elevii petrec aproape toată ziua împreună?

 

Instruirea specializată nu mai este o modă, ci un fapt și o cheie a succesului în procesul de formare. Vedem școli cu înclinație muzicală, în matematică, alte activități în care copilul se descurcă mai bine și are cel mai mare succes.

În consecință, la Academie implicăm jucătorul în procesul de formare și învățare a jocului de fotbal pentru a-și dezvolta cel mai bine punctele forte.

În vremurile noastre, copiii sunt adesea lăsați în voia lor, nu numai în spațiul real (prieteni, curte etc.), ci și în spațiul virtual (telefoane, computere etc.), și uneori este dificil pentru aceștia să facă față unei situații de sine stătător. Deci, este nevoie de supravegherea din partea adulților.

În baza programului elevilor noștri, este mult mai ușor și mai convenabil pentru noi, în calitate de conducători și antrenori ai Academiei, să le monitorizăm progresul atât în ​​procesul de formare și antrenament, cât și în procesul educațional și, rapid și împreună cu părinții, să corectăm situația, dacă există o astfel de necesitate. Dar per general, copiii Academiei, care sunt ocupați de dimineață până seara în procesul educațional și cel de antrenamente, practic nu au timp pentru a face prostii.

Un alt punct important este că atunci când copiii sunt împreună, ei încep să se înțeleagă mai bine și astfel nivelul de interacțiuni pe terenul de fotbal devine mai bun.

Copiii învață să rezolve nu numai sarcinile și obiectivele personale, ci uneori să pună obiectivele echipei mai presus de ale lor. Evaluăm acest lucru ca un nivel bun de comunicare în societatea modernă, care cu siguranță îi va ajuta pe copiii în viitor.

Academia de Fotbal Radu Rebeja a împlinit 2 ani. Puteți rezuma câteva dintre rezultatele muncii Academiei? Ce ați reușit, ce trebuie să îmbunătățiți? Ce planuri de viitor există?

 

Formarea și pregătirea unui colectiv și a unei echipe de antrenori care urmăresc același scop poate că este cel mai dificil și important proces. Continuăm să învățăm și să ne îmbunătățim, dar munca care a fost depusă până acum cu siguranță e una enormă și suntem mulțumiți în multe privințe de rezultat.

Dacă vorbim despre discipolii noștri, aș dori să menționez că nivelul de joc al copiilor noștri a crescut semnificativ, calitatea jocurilor pe care le desfășurăm s-a îmbunătățit și numărul de acțiuni eficiente a crescut, iar deciziile luate de jucători pe terenul de fotbal au devenit mult mai semnificative și mai rapide.

Ne bucurăm că 5 dintre jucătorii noștri au atras atenția antrenorului echipei naționale de juniori din Moldova și au primit invitație în echipa națională cu un an mai mare.

În mai puțin de doi ani de muncă și în perioada dificilă a pandemiei, am atras în Academie și am implicat în antrenamente peste 400 de copii cu vărsta de la 5 la 16 ani.

Într-o perioadă scurtă de timp, ne-am poziționat ca una dintre cele mai bune școli de fotbal din Moldova. Calitatea jocului și rezultatele echipelor noastre, atât la nivel național, cât și internațional, sunt în creștere, ceea ce ne permite să privim cu mare optimism spre viitor.

Ne bucurăm să știm că crește și dorința de înscriere și aderare la Academia noastră a unui număr mare de copii talentați, deștepți și cu o perspectivă bună de a juca fotbal, copii care vin din toate regiunile țării.

Desigur, există cazuri în care trebuie să ne luăm rămas bun de la unii dintre elevii noștri. Dar acesta este un proces firesc, nu tuturor le este dat să joace fotbal la un nivel înalt și nu toată lumea face față programului propus.

Continuăm procesul de îmbunătățire a comunicării atât în ​​cadrul Academiei și al echipei, cât și în afară. Îmbunătățirea zilnică a procesului de instruire a personalului de antrenori, studiul și analiza experiențelor școlilor europene de fotbal, sprijinul psihologic al copilului la Academie – sunt procese constante cărora le acordăm o mare atenție și importanță. Un moment foarte important este participarea echipelor noastre la turnee internaționale, pentru grupele mari există un acord de participare la turnee de nivel european înalt.

Suntem abia la începutul drumului, planificăm să creștem infrastructura, să atragem cât mai mulți copii. De asemenea, ne propunem să creăm o echipă din Divizia „A” cu o perspectivă de creștere pentru Divizia Națională.

Dnul Malovata, cu prilejul noului an școlar, dar și cu începutul campionatului de fotbal în RM în rândul copiilor și juniorilor, ce le doriți discipolilor Academiei, dar și fotbalului moldovenesc?

 

În acest moment dificil în care ne aflăm cu toții, vreau să le urez tuturor, în primul rând, multă sănătate! Succes la studii! Iar pe terenul de fotbal, le doresc copiilor un joc frumos, să învețe și să se îmbunătățească în fiecare zi și, cel mai important, să primească satisfacție din ceea ce fac!

Îmi doresc ca toți copiii să fie fericiți!!!

Iar fotbalului moldovenesc vreau să îi doresc schimbări în bine! Cu toții trebuie să muncim din greu și să schimbăm imaginea fotbalului nostru pe arena internațională!